• Arhiva

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

Simpozionul Biblioteca virtuala

O succesiune de intamplari si conjuncturi mi-au dat ocazia de a  participa in saptamana trecuta la doua evenimente:
 
-Simpozionul anual Biblioteca virtuala organizat de dna directoare Elena Poama la BJ Vaslui (16-17 noiembrie)
 
-lansarea  cartii Marin Preda si universul Morometilor adevar, fictiune, mit, carte scrisa de profesorul Dobre I. Burcea (18 noiembrie).
 
Simpozionul a fost deschis de doamna Elena Poama care a anuntat castigarea unui proiect important de digitizare la biblioteca pe care o conduce (se vor digitiza clasici din bibliografia scolara).
Dl director al CIMEC, Dan Matei, a avut o comunicare despre modul in care interferenta campului cultural cu cel politic influenteaza proiectul european de biblioteca digitala, atat in ceea ce priveste ritmul de constituire, cat si deciziile privind solutiile tehnice adoptate. Domnul Dan Matei a subliniat inconvenientele unei biblioteci cu baze de date distribuite cum e EDL, fata de una centralizata cum e catalogul Bibliotecii Congresului sau Google Book Search (depinzi de viteza celui mai lent, dificultatea gestionarii exemplarelor multiple din retea, imbunatatirea descrierilor dintr-o baza de date nu se regaseste pentru descrierile similare din celelalte baze, scl).
Doamna Lidia Kulikovski, director al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu din Chisinau, a prezentat programele de digitizare de la biblioteca pe care o conduce exemplificand cu baza de date continand lucrari editate de biblioteca. Daca la inceput autorii au fost reticenti fata de o astfel de difuzare a operelor lor, dupa ce si-au dat seama ca Internetul le asigura o audienta de nesperat care le intareste reputatia, ei au devenit mult mai complianti fata de proiectele de digitizare. Doamna Kulikovski este conferentiar la catedra de Biblioteconomie si Asistenta Informationala si autor al numeroase lucrari, ultima fiind despre Accesul persoanelor dezavantajate la potentialul bibliotecilor, un manual universitar pentru bibliotecari publicat in 2006 la Chisinau.
Doamna Ramona Pandele , bibliotecar la BJ Cluj, a raspuns curiozitatii generale fata de o tehnologie noua pentru bibliotecile romanesti, RFID , care permite automatizarea si autonomizarea imprumutului de carti, spre satisfactia atat a utilizatorilor cat si a bibliotecarilor.
Luminita Serban a prezentat un alt proiect ambitios al BJ Vaslui, realizarea Catalogului judetean partajat. Din 1999 BJ Vaslui foloseste softul TINLIB, iar bibliotecile din judet au fost informatizate fie cu TLIB, fie Bibliophil, un soft implementat si la BJ Baia Mare, soft produs in Romania.
In interventia mea am sustinut doua idei : prima) biblioteca virtuala apartine unei noi epoci documentare, prin urmare ea trebuie gandita in ruptura fata de biblioteca moderna, ca alternativa, si nu ca optiune complementara; a doua) biblioteca virtuala urmeaza modele documentare si fenomenele socio-tehnice caracteristice Internetului (sindicalizare, RSS, wiki, interactivitate, comunitati informationale, indexare sociala, autoeditare, difuzare in retea prin ecou, etc.).
Simpozionul a mai cuprins si participarea la sarbatorirea centenarului bibliotecii publice din Barlad precum si sedinta de constituire la Vaslui a primei sectii judetene a Consiliului International al Cartii pentru copii si tineret (IBBY), fiind prezent si directorul sectiei nationale, dl Claudiu Istrate.
 
In fine, am fost la lansarea unei carti care am motive sa cred ca nu se va difuza prea bine, motiv pentru care tin sa o mentionez, o carte dedicata Morometilor. Autorul, professor de limba romana si silistean, prieten al lui Preda, a strans din biblioteca vie a satului tot ce i s-a parut semnificativ pentru corespondenta dintre romanele lui Preda si personajele sau realitatile satului Silistea-Gumesti. Interesanta pentru efectul de insolitare este viziunea silistenilor asupra lui Preda: dar ce a scris asa important Marin Preda?, mare lucru!, a scris de pe ulita noastra. Lansarea s-a facut la biblioteca publica din Videle, o biblioteca deschisa in acest an intr-o fosta carciuma (a cooperatiei) transformata de un primar luminat in biblioteca. De altfel si aparitia cartii a fost subventionata integral de primaria din Videle.


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Copyright © doxy     Powered by WordPress MU    Designed by WPDesigner    Hosted by www.weblog.ro
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X