• Arhiva

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

Comportament anticopyright

Din 2007 se anunta inceperea si in Romania a represiunii legale impotriva celor care folosesc soft de partajare de informatii cu scopul de a difuza liber opere protejate de legea dreptului de autor (Direct Connect, Kazaa, BitTorrent etc.). De fapt, a inceput deja .
Solutiile de forta incercate in ultimii 2-3 ani, desi au dat unele rezultate (in sensul ca a scazut in unele parti numarul celor care folosesc astfel de retele), au si esuat in alte privinte (vezi redeschiderea site-ului PirateBay la 2 zile dupa confiscarea serverelor, servere care nici nu contineau propriu-zis continut ilegal, erau doar indexate torrente ; V. articolul lui Bogdan Manolea, Peer-to-peer – cum reactioneaza justitia?). Evidenta este, desigur, ca in aceste retele se partajeaza mult continut protejat. Inclusiv carti. Ceea ce nu e, in esenta, diferit de ce face bookcrossing: persoane private isi partajeaza colectia de carti.
Studiile (nu mai gasesc trimiterea) facute pe utilizatorii care descarca muzica au aratat ca exista diferente in comportamentul celor din retea: unii vor sa se informeze despre melodii, dupa care o parte dintre ei cumpara documentul original din magazine pentru o auditie mai fidela, altii descarca documente neprotejate de lege, altii descarca melodii protejate dar care nu mai exista pe piata si, in fine, o parte a celor care descarca muzica sau filme din retea nu ar fi cumparat niciodata din magazine acele opere deoarece nu isi permit, prin urmare ultimele doua categorii incalca strict vorbind legea dreptului de autor, dar in realitate nu pagubesc pe nimeni.
O alta solutie ar fi o reforma a sistemului proprietatii intelectuale si gasirea altor modalitati de difuzare si de asigurare a drepturilor patrimoniale pentru creatorii de opere. E cunoscut faptul ca in momentul de fata, in unele situatii, veniturile sunt disproportionate, iar de multe ori aceste drepturi ii imbogatesc pe intermediari , ceea ce nu e in spiritul legii. Vezi Anticopyright (Manifest Tiuk) a lui Mihail Vakulovski aici si aici. Licentele copyleft si Creative Commons au aparut tocmai cu intentia de a oferi alternative si de a relaxa reglementarile din domeniul circulatiei informatiei.
In ceea ce priveste difuzarea, se vorbeste de o taxa globala fixa care sa fie platita de cei ce utilizeaza o retea peer to peer. De curand, la BCU Bucuresti am avut o oferta care poate prefigura un astfel de viitor. Autorul unei carti ne-a adus pe langa cartea pe hartie, scoasa pe cheltuiala lui, deci fara drepturi concesionate, si fisierul cartii pe care ni l-a oferit la un pret mai mare cu dreptul neexclusiv de a-l difuza cum dorim fara nici o restrictie . Bibliotecile publice si de invatamant care prin definitie ofera servicii publice de informare gratuite ar putea cumpara sau prelua ca donatie lucrarile direct de la autori, cu tot cu drepturi, si apoi sa le arhiveze si sa le difuzeze gratuit. Si altii ar putea fi interesati poate sa faca asta pentru a-si creste popularitatea sau pentru a-si fideliza clientii.


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Copyright © doxy     Powered by WordPress MU    Designed by WPDesigner    Hosted by www.weblog.ro
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X