• Arhiva

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

 • Biblioblog
  de Marin Pruteanu  
  Despre mine 

   
   
  linkuri
   

   
   @SIC
   
   
   
   
   
   
 • asistenta
  documentara
  online

  ID YM: marin_pruteanu
   
   
  ______________________
   
  _______________________ 
  legislatie 
    
  a bibliotecilor   
   
  a Arhivelor Naţionale  
   
  privind dreptul de autor
  şi drepturile conexe
   
  privind liberul acces
  la informaţiile de interes public
   
  muzeelor şi a colecţiilor publice
  __________________________
   asociatii 
   
   
   
   
   
   

Catalogarea, incotro ?

Problema structurarii informatiei si a formatului in care aceasta informatie este pastrata este una cruciala pentru institutiile care produc mari baze de metadate cum sunt bibliotecile. Catalogarea si indexarea sunt domeniile cheie ale bibliotecii, nucleul dur al meseriei de bibliotecar. Din aceasta cauza si tensiunile din aceasta zona sunt cu voltajul cel mai ridicat, atitudinile fiind radicalizate : fie un conservatorism indarjit care observa riguros traditiile metodologice, fie un revolutionarism utopic care prezice arogant sfarsitul catalogarii. Intr-o conferinta intitulata  Le jour dapres : ou serez-vous ?, tinuta la Mediadix, Patrick Leboeuf, exploreaxa incertitudinile, miscarile tectonice, anticiparile din acest domeniu. Titlul conferintei a fost inspirat de filmul   The day after tomorrow , in care oamenii surprinsi de o glaciatie se refugiaza in biblioteca si incearca sa se salveze arzand cartile. Clasificarea ii ajuta sa regaseasca mai usor cartile mai groase (tratatele de drept fiscal) cu care sa se incalzeasca. Catalogarea e utila deci oricand.

Concluzia generala a autorului este ca in viitor catalogarea documentelor din biblioteca va fi substantial redefinita, fie in interiorul bibliotecii, fie in afara ei (vezi externalizarea catalogarii, catalogarea la producator, sau catalogarea utilizatorilor precum deocamdata tagurile si folksonomia). In ceea ce priveste directiile de evolutie care se intrevad, Patrick Leboeuf isi organizeaza expunerea plecand de la patru intrebari :

1. Ce vrem sa facem ? Care este modelul de catalog pe care ni-l putem astazi imagina ca fiind cel mai bun. Pentru a raspunde autorul face o prezentare a FRBR, considerat drumul catre catalogul viitorului.  Modul lipsit de ambiguitate in care FRBR trateaza informatia bibliografica, mai  adecvat din punct de vedere conceptual caracteristicilor complexe ale documentelor, permite raspunsuri exacte, mai ordonate si mai rafinate. Ca exemple sunt date FictionFinder si proiectul OCLC de FRBR-izare a WorldCat.

2. Cum o vom face ? Ce format vom folosi? Aici autorul se arata convins de imbatranirea formatului MARC (30 de ani), caruia i se reproseaza ca: ii lipseste supletea in gestiunea hiperlegaturilor, nu permite sa se mearga mai departe in  granularitate  decat nivelul  subzonei , nu permite crearea atator zone si subzone de cate am putea avea nevoie, e prea complex avand coduri absconse iar, culmea, schimbul de descrieri intre diferite formate MARC se poate solda cu pierderi de informatii. Pentru toate aceste motive formulate de Patrick Leboeuf, el considera ca se va trece de la paradigma MARC  la paradigma XML sau formate hibride,  mutante .

3. Cum va fi consultat catalogul ? Noile dezvoltari tehnologice vor trage dupa ele, vrand-nevrand si lumea bibliotecilor, astfel ca si cataloagele de biblioteci se vor dota cu interfete inteligente, inovante, care vor prezenta intr-o maniera dinamica relatiile dintre informatii. Exemplele aduse in discutie sunt WebBrain, AquaBrowser, ConceptBrowser. Proiectul SCULPTEUR este intr-adevar interesant.

4. Cine va face catalogul ? Va exista catalogare automatizata, de-a gata ? Catalogatorii se vor limita la verificari si ameliorari, se vor dedica realizarii de ontologii ? Cu siguranta catalog va mai exista in viitor, dar vor mai exista si catalogatori profesionisti in biblioteci ? Se pare ca vor supravietui glaciatiunii, raspunde Patrick Leboeuf.

textul: http://netx.u-paris10.fr/mediadix/archivesje/leboeufweb.pdf

conferinta: http://netx.u-paris10.fr/mediadix/archivesje/fincat1.htmLeave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Copyright © doxy     Powered by WordPress MU    Designed by WPDesigner    Hosted by www.weblog.ro
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X